JellyPages.com

Thursday, November 4, 2010

Help me!!

Assalamualaikum....

Malam ni masih terasa lagi kepayahannya. Entahlah, di mana silapnya pun aku xtahu. Aku dah cuba sehabis mungkin untuk jernihkan keadaan tapi jadi sebaliknya. Apa yang aku boleh buat cuma pasrah dgn ketentuan Ilahi... Demi menutup kesedihan hati, aku katakan pada diri setiap yang berlaku pasti akan ada hikmahnya. Apa yang aku takuti dah pun berlaku dan aku dah xboleh nak berpatah balik. Macam dia kata, apa yang dah berlaku tiada nilainya.. Macamtu juga kenangan yang berlalu tidak ternilai harganya. Sesungguhnya setiap sesuatu yang kita inginkan xkan mungkin tercapai kalau bukan atas ketentuan Allah... Maka tabahkan hati dengan setiap dugaan ini. Walaupun pahit untuk ditelan tapi demi persahabatan aku korbankan juga. Biarlah ianya pergi. Mungkin dia tersalah tafsir maksud aku, atau aku yang tersalah tafsir kata2 dia. Dua jawapan yang berbeza tapi mengandungi maksud yang sama. Sekalipun aku sayangkan dia, tapi aku bukan pencipta seperti-Nya. Dia yang lebih mengetahui....

Entah macammana nak ku katakan. Lukanya terlalu dalam untuk diubati. Tapi sudah ketentuan Yang Maha Esa, sebagai hambanya yang lemah aku kena terima dengan sabar. Allah xkan menguji hambanya lebih dari kemampuan seseorang itu. Jadi, aku mesti lebih tabah dari sebelum ni supaya setiap ujian yang diberi dapat aku lalui dengan tenang. Kerana dah xtertanggung dijiwa, akhirnya aku meluahkan juga. Lama juga aku ambil masa, memikirkan kesan2 yang bakal terjadi. Walaupun dari zahirnya aku dah bersedia tapi tidak dari hati. Kenapa susah sangat aku nak terima ujian ni.... Kan lebih baik aku fokus pada perjuangan aku nak jadi forensik. Tapi betullah kata Dr. HM Tuah Iskandar, segalanya bermula dari hati. Kalau hati seseorang itu bahagia, maka senanglah untuknya berjaya. Tapi aku lak?? Bahagia ke?? Marah?? Benci?? Sedih?? Aku sendiri xtahu jawapannya. Cuma yang pasti, keindahan warna pelangi tu dah kian pudar bahkan tinggal bentuknya saje. Warna yang tercorak pada selembar kain sudah pun lusuh ditelan masa. Begitu juga dengan manusia... Ada ketika dulu sangat memahami tapi sekarang dah jadi egois. Alangkan pokok pun boleh berubah, inikan pula manusia. Apa nak disedihkan, bergembiralah dengan perubahan tu. Tapi hati aku yang ego, xnak terima. Degil betullah hati ni!! Akal dah kata, redha janganlah nak sedih lagi. Macam pepatah kata, ikut hati mati. Memang pun... sebab ikut hati lah aku jadi macamni. Hem, kesian hati... asyik disalahkan tapi dah memang betul kan. So hati, pasni kamu jangan nak ngada2 buat drama lagi. Director dah penat nak tengok drama kamu.

Alhamdulillah... dari hari ke sehari, aku cuba untuk lebih mengenali-Nya. Setelah lama aku jauh menyimpang, kenalah kembali ke pangkal jalan. Mana tahu tah esok atau lusa dia ambil semula nikmat yang diberi. Tak ke niaya aku... Aku patut bersyukur dengan apa yang Allah dah beri. Lihatlah kekuasan-Nya, betapa Dia sangat2 sayangkan aku. Dia kurniakan aku perasaan supaya aku kenal makna cinta yang sufi. Dia hadirkan rasa rindu supaya aku belajar untuk mengerti, dia bagi dugaan supaya aku selalu mengadu dengan Dia. Kalau dia tak hadirkan smua ni dah tentu aku lagi jauh dengan Dia sebab leka dengan kesenangan hidup. Itu tandanya Allah sayangkan aku. Jadi nak buat ape aku sedih, kan gembira lebih baik. Tidak ada satu pun yang Allah beri pada hambanya untuk membebankan mereka. Pasti ada hikmah yang tersembunyi disebalik semua ni. Kalau aku kuatkan hati, tingkatkan kesabaran pasti ada yang lebih baik menanti dihujung dugaan ni. Teruskanlah perjuangan kamu, Wardah!!!

Huh, lega rasanya dapat luahkan kat sini. Aku xnak specific pada sesiapa. Xnak ada salah menyalahkan. Biarlah, selagi aku mampu untuk berkorban, aku akan teruskan. Aku takkan mudah mengaku kalah. Biarlah mereka dengan hidup mereka. Kalau mereka rasa itu adalah yang terbaik, aku kena terima setiap perubahan yang berlaku. Berfikiran positif membina proaktif. Dah2, xmo sedih2 la Wardah. haiya... pasal ni pun dah separuh mati fikir. Belum lagi ti jadi forensik. Lagi mati aku... Kepiyo la bocah iki... huhuhu.... tolong!!!!

Hem, permulaan yang baik untuk hari ni. Pagi ti nak jawab final ni, siap2 diri wardah oi!!! Jangan nak membaca muka buku je, xpun melayan perasaan. Asyik nak berangan je kamu nih. Matanglah sikit... huhuhuhu.... Okey, lets go to study.. Leganya hati....

No comments:

Post a Comment